لوله چیست؟

/Uploads/mag/mag1.jpg     /Uploads/mag/mag3.jpg     /Uploads/mag/mag2.jpg

لوله چیست؟

لوله استوانه‌ای توخالی است که برای انتقال یا نگهداری انواع  مواد و مایعات استفاده می ‌شود. عمدتا جنس لوله ها از موادی  همچون:  آهن، فولاد و غیره ساخته می شوند. پرکاربردترین لوله ها: لوله‌های فلزی درزدار و بدون درز سیاه و سفید

لوله فلزی

از پرکاربردترین نوع لوله در سیستم های تاسیساتی  پروژه های ساختمانی و صنایع پتروشیمی، نفت و گاز می باشد، که در  سایزهای مختلف تولید شده و همچنین در خطوط انتقال آب، سیستم های هوای فشرده و ساخت مخازن ذخیره سازی با فشار بالا استفاده می شود.

ویژگی های لوله فلزی

این لوله ها ، با استحکام بالا، صلب و با ضریب انبساط حرارتی پایین میباشند. وزن این لوله ها زیاد بوده و برای جابجایی نیاز به عوامل کاری بیشتری دارد. لوله های درزدار و مانیسمان به طور معمول در معرض خوردگی قرار دارند.

 در کشور ما برای ایجاد تمایز لوله های فلزی را با نام لوله های کربن استیل یا لوله های سیاه می شناسند اما باید توجه  داشت که لوله های گالوانیزه و لوله های استنلس استیل نیز در دسته ی لوله های فلزی قرار دارند.

لوله های فلزی در انواع مختلف تولید می شود که بر حسب کاربرد به 3 دسته مهم تقسیم می شوند:

  • لوله مانیسمان ( بدون درز )
  • لوله سیاه درزدار
  • لوله گالوانیزه

1)  لوله‌های بدون درز (مانیسمان) seamless pipe :

لوله های مانیسمان ( بدون درز ) که به آنها سیمیلس نیز گفته میشود ، در صنعت پتروشیمی ، نفت و گاز و همچنین در قطعه سازی مصارف فراوانی دارد. همچنین به عنوان مقاطع ضخیم و بسیار مقاوم تحت فشار شناخته می‌شود چراکه به دلیل نداشتن درز جوش، مقاومت بسیار بالایی در مقابل فشار و تنش های فیزیکی دارد به طوری که به خوبی خود را در هر نوع شرایط آب و هوایی تطبیق می‌دهد. در تولید لوله های مانیسمان از شمش های فولادی استفاده میشود.استفاده از قطعات چهار گوش نیز امکان پذیر است اما هزینه تولید زیادی  دارد. این روش اولین بار توسط مهندسی آلمانی بنام مانیسمان بکاررفت و فقط در ایران به این نام خوانده می شود، که چون اولین لوله بدون درز و یا همان سیم لس وارد شده در بازار ایران می باشد، این اسم روی آن مانده است و اصطلاحی بازاری برای آن شده است.

لوله های مانیسمان شرکت متریال پایپینگ تولید کارخانجات داخلی معتبری همچون : گروه ملی اهواز ، لوله دقیق کاوه و همچنین واردات از کشورهای اروپایی و چین می باشد. 

2) لوله‌های درزدار ( welded pipe) یا لوله با درز جوش :

درلوله های درزدار رول ورق ، با ضخامت مورد نظر و براساس سایز لوله برش خورده و پس از عبور از غلطک های نورد به شکل گرد در می آیند. پس از آن درز بوجود آمده جوشکاری میشود وبه مرحله تست وکونیک میرود این روش تولید را ”روش نورد“ می نامند. این روش بیشتر درساختمان ها ، درتولید لوله های شوفاژی ولوله های گازی مورد مصرف درلوله کشی، بکار میروند.

3) لوله گالوانیزه

لوله ای که با روی مذاب پوشش داده میشود. جنس این لوله ها از آهن سفید نورد شده است که درز آن توسط دستگاه های درز جوش بهم جوش داده می شود و سپس آن را در فلز روی مذاب فرو می برند که عموماً به دو صورت سبک و متوسط تولید می شود.این لوله ها در بازار به لوله‌های آهنی سفید معروفند. و در دو نوع گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد موجود می باشد.

گالوانیزاسیون به زبان ساده یک پوشش است که در آهن یا فولادی که از نظر ترکیب و طراحی مناسب است با فروبردن در وان مذاب روی تشکیل می‌گردد.

صلبیت لوله های فلزی

صلبیت لوله های فلزی نقش بسیار مهمی درتعیین فاصله بین بست و آویز لوله ها دارد. بست لوله های فلزی به دلیل صلبیت بالا در فواصل بزرگتری قرار می گیرد. در لوله و اتصالات  که انعطاف بیشتری دارند فاصله بست ها باید کمتر باشد.

هرچه صلبیت بیشتر باشد باید  فاصله بین بست و آویز نیز بیشتر باشد. در صورتی که هرچه انعطاف لوله و اتصالات بیشتر باشد، بست ها باید در فاصله کمتری قرار بگیرند.

لوله های سیاه فولادی

لوله های سیاه فولادی، پوشش گالوانیزه ندارد. نام لوله سیاه به دلیل پوشش تیره سطح این نوع لوله هاست که به دلیل آهن اکسیده شده بر روی آن ایجاد شده است. از لوله های فلزی سیاه در مکانهایی استفاده می شود که نیازی به لوله گالوانیزه نباشد. لوله های سیاه به دلیل مسائل بهداشتی، برای انتقال آب آشامیدنی کاربردی ندارد اما می تواند در انتقال سیالاتی مانند گاز و سیالاتی بجز آب آشامیدنی استفاده شود.

 


برای دریافت مشاوره و بهترین انتخاب

با کارشناسان ما در تماس باشید